skip to Main Content
667 784 630 info@aistercel.es
Tot El Que Has De Saber Sobre La Rehabilitació Energètica D’edificis

Tot el que has de saber sobre la rehabilitació energètica d’edificis

Tots ens hem trobat alguna vegada en una reunió de veïns on les queixes plouen com un “brainstorming” d’idees negatives. El matrimoni de l’entresòl ha passat fred aquest hivern perquè les finestres són velles i deixen passar l’aire de l’exterior. La parella jove de l’àtic demana col·locar plaques solars al terrat per estalviar en energia. I la senyora que habita el pis just sota el nostre no para de repetir que cal canviar la il·luminació de tota la escala.

I nosaltres, tot i no poder estar més d’acord amb tots ells, mirem les parets de l’edifici de més de 15 anys i sospirem per un miracle que millori la gestió energètica del bloc de pisos sense haver de buidar ni butxaques ni comptes d’estalvi o pensions dels veïns.

Per ajudar els veïns desesperats ha arribat el Programa de Rehabilitació Energètica d’Edificios (PREE), unes subvencions de caràcter estatal i nodrit amb fons europeus que a Catalunya són gestionades per l’Institut Català d’Energia.

Així, la Generalitat disposa de 43,8 milions d’euros per destinar a reduir el consum d’energia final i les emissions de CO2 del parc d’edificis català.

Fins al 31 de juliol es poden presentar al PREE projectes que afectin edificis sencers o parts d’ells. Això sí, han de ser anteriors a l’any 2007 i les obres que es vulguin subvencionar no han de significar ni ampliacions ni canvis d’us.

A més, els projectes han de complir tres requisits indispensables:

  • Les intervencions han de millorar en almenys una lletra la qualificació energètica d’emissions.
  • Les obres han de comportar un estalvi d’energia final de, com a mínim, el 10%. Si l’edifici no disposa de qualificació energètica d’emissions, l’estalvi ha de ser del 20%.
  • El cost mínim de l’obra ha de ser de 10.000 euros sense IVA.

Els proyectes que s’hi presentin han d’entrar en tres tipologies:

  • Millores en l’evolupant tèrmica, com l’insuflat de cel·lulosa.
  • Substitució de sistemes energètics per d’altres més sostenibles.
  • Canvis en els sistemes d’il·luminació.

Ajudes addicionals

En les primeres tipologies, les ajudes seran del 35% (15% en la tercera) en el cas de projectes per a edificis sencers. Per a parts d’edificis, les ajudes en les dues primeres tipologies seran del 25%.

No obstant això, pot haver hi ajudes addicionals per criteris socials (edificis de protecció pública, àrees de regeneració, bons socials…), per salts de dues lletres o més en la qualificació energètica (passar a una A o una B), o per les anomenades actuacions integrades: uns paquets d’obres que inclouen dues o més tipologies.

Per exemple, en el cas dels edificis complets, les actuacions integrades han de suposar una intervenció en l’envolupant tèrmica que suposi una disminució de la demanda d’almenys el 30% de l’energia per calefacció o refrigeració. A més del canvi d’una instal·lació tèrmica per una altra d’almenys el 60% de la potència existent. O bé la renovació en més d’un 25% de la superfície il·luminada.

En el cas d’intervencions en altres immobles que no siguin edificis complets, les intervencions integrades han de complir una actuació en l’envoltant com en el cas anterior i una instal·lació solar fotovoltaica o una altra renovable de generació elèctrica amb una potència mínima de el 10% de la potència elèctrica contractada.

A la web de l’Institut Català d’Energia hi ha una calculadora on es pot fer una simulació del que costarà el projecte que volem presentar al PREE. Una forma senzilla de convertir les queixes dels veïns en solucions patents.

I si vols saber quant estalviaràs en calefacció i aire condicionat gràcies a la rehabilitació energètica de casa teva amb cel·lulosa, no dubtis a contactar amb nosaltres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top